8 Eylül 2013 Pazar

Doctor Who - The God Complex

En uzun bilim kurgu dizisi olarak guiness rekorlar kitabındaki yerini koruyan, İngiliz yapımı bir dizi Doctor Who (Doktor... Kim?)... İlk defa 1963 yılında yayınlanıyor, o zamandan bu zamana ara da verilmiş, ama 2014 yılına kadar dizi çekimlerinin süreceği kesin. Dizi Cnbc-e de gösteriliyor, altyazılı olarak, bir sezon geriden gelerek yayınlanıyor.

Dizi, bir bilim kurgu olduğu için farklı yaratıkları, zaman yolculuğunu vd. içeriyor. Bir bölümü benim ilgimi çekti, onun üzerine yorum yapacağım. Bölümün adı "Tanrı Kompleksi" (The God Complex)

Bu bölümde, her zamanki gibi bir telefon kulübesinde zaman yolculuğu yapan Doctor, bir hotele hapsoluyor, yanında yolculuk arkadaşları var ve hotelde kendilerinden önce hapsolmuş 3 kişiyle karşılaşıyorlar.

Kalanını, bu bölümü izlemek isteyenler okumasalar iyi ederler, olan biteni anlatacağım. (Bu duruma İngilizce de spoiler deniliyor, Türkçe'ye de spoiler (spoylır olarak okunuyor) vermek olarak girdi.)

Otelde bir yaratık var, keçi ayaklı, kıllı, mavi gözlü, boynuzlu, kuyruklu bir şey. Yaratık ben o klasik şeytan görüntüsüne benzettim. Buyrun siz bakın: adı Minotaur
Minotaur karakteri - Doctor Who

Minotaur kelimesini ise Yunan mitolojisinden almışlar; yarı boğa-yarı insan vücuduna sahip bir karakter. Bunu görünce aklıma Baphomet geldi, o da tapınak şövalyelerini temsilen kullanılıyor.



Buna da internetten öğrendiğim kadarıyla masonik bir sembol diyorlar. Birbirlerine benzemiyorlar mı??
Aşağıdaki de tarot kartındaki şeytan figürü:


Dizide ise bu karakter insanların duygularından besleniyor. Doktor bölümün başında, Minotaur'un insanların korkularıyla beslendiğini düşünüyor, çünkü (kurgu o ya) oteldeki her odada, bir korku yatıyor ve herkesin en büyük korkusu bu odalardan birisinin içinde gizli. Karakterler içeride dolaşırken bazı kapıları açmak istiyorlar, orada korkularını görecekler diye, kendilerini engelliyorlar.

Ama sonra Doktor başka bir şeyi anlıyor; ardında en büyük korkusunun olduğu kapıyı açanların hepsi, Minotaur'a yem olmuyor. Minotaur'un istediği inançtır; korkuyla, en güvendiği inancına tutunan insanların duygularıdır onun besini. 

Korku içinde olan insanların bir inanca tutunması üzerine kurgulanmış bir bölüm. Ve sonunda Doktor, Minotaur'un beslenmesini engelleyerek onun ölümünü izliyor.



Arada kurduğum bağlantılar çok mu saçma bilemiyorum ama, inanmayan insanlar için şeytanın varlığından söz edilemez, dolayısıyla korktukları zaman bir şeylere tutunmaya ihtiyaç duymazlar. Yani Minotaur, insanları korkutur ki, insanlar inançlarına sarılsın. Bir kavram, siz onu bildikçe, düşündükçe var olur. İnanmayan insan ise bunları düşünmez veya reddeder. Bölümün adı da "Tanri Kompleksi"... Yine aynı bölümde, Doktorun elinde kırmızı bir elma görürsünüz.

Diyeceğim o ki, bu dizide bazı semboller kullanılıyor, dizinin her bölümünü izlemiş, üzerine yorumlar yazmış hayran kitlesinin yorumlarına da bir göz gezdirdim, onlar da detaylara önem vermişler, detaylar üzerinden yorumlar yapmışlar. Ne var ki, ben her detayı anlayamıyorum.

Dip ve Önemli Not: Bu dizinin masonik semboller taşıdığını veya taşımadığını iddia etmiyorum. Ama masonik sembollerin kullanıldığını iddia eden site yazıları var:
http://www.youtube.com/watch?v=yA4fHrHJiYc&noredirect=1   (Benim yaptığım benzetmeyi burada da yapmışlar, sonradan gördüm.)

Evla.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa