Berlin Duvarı
Bu duvar, tarih içinde çok başka anlamlar kazanmış, Türkiye’de olsa çoktan yıkılmıştı veya adı “sevgi duvarı” olarak değiştirilmişti :) Ama bakın almanlar ne yapmış!
İkinci Dünya Savaşı’nda yenik düşen Almanya’ya yerleşen Rusların etkisiyle, 13 Ağustos 1961 yılında inşa edilmeye başlanmış, amaç; Berlin’in doğusunu ayrı bir dünya gibi, batı Berlin’den ve Almanya’nın kalanından ayırmakmış. Almanya Demokratik Cumhuriyeti (German Democratic Rebuplic) tarafından (doğu tarafı) yapılıyor bu duvar, sadece duvar da değil, etrafında gözcü kuleleri de inşa edilmiş, üzerinde tel örgüller de var. Bu duvar toplam 155 km imiş. Almanya Demoktarik Cumhuriyeti’nin amacı, kendi halkını faşistlerden korumak, kendi içlerinde sosyalist bir yapı yaratmakmış. Tabi oralarda Rus askerler de var, duvarın etrafında nöbet tutuyor onlar da. 2.Dünya Savaşı sonrası nasılsa bu dönem, Almanya yenilmiş, ülke karmakarışık.
Doğu Berlin, yani Almanya Demoktarik Cumhuriyeti (ADC) nin yönettiği taraf; nazilerden arınma (denazification) politikasının, batı Berlin’de tam olarak uygulanmadığından dem vuruyormuş. Ayrıca, doğu Berlin’den batıya kalabalık gruplar halinde göç edenler oluyormuş, bunu da engellemek istemişler. Göçlerin sebebi ise, otoriter rejimden kaçmak ve ekonomik yönden daha iyi durumda olan batıya yerleşmekmiş.
Kaçanlar çabuk fark edilsin diye de, duvarın doğuya bakan tarafı beyaz renge boyanmış, batıya bakan tarafında ise grafitiler var.
Bu arada, bir şekilde batıya geçmeyi (tünel kazanlar, balonla kaçmaya çalışanlar olmuş) başaranlara Batı Berlin, maddi destek veriyormuş.
Şimdi komik geliyor insana, faşistlerden dem vuran ve tamamen otoriter davranan sosyalist bir yönetim… ama o dönem tüm acılarıyla yaşanmış işte.
O dönemde bu duruma itiraz edenler olmuş, bunu bir “utanç duvarı” olarak değerlendirmişler ve bu duvar, Doğu Berlin’in kaçışları engelleyemediği için çaresiz kalmasıyla, 9 Kasım 1989 yılında kısmen yıkılmış. Çok da eski değil…
Bu arada, doğuda baskı altında olmalarına rağmen, kamu güvencesiyle eğitim ve sağlık hizmeti alan bazı kişiler için bu duvarın yıkımı üzüntüye yol açmış diyorlar. Rekabeti tanıyan batı Berlin halkının yanında maddi zorluk yaşamışlar.
Esas bu yaşananlara rağmen, bu duvarın tarihi bir değeri olduğunu savunan Alman vatandaşlara değinmek lazım bence. Duvarın kalıntıları, tarihi değer olarak koruma altına alınmış.
Bugünlerde Berlin Duvarı ile ilgili haberler çıkıyor, belki izlemişsinizdir. Bu duvara yakın bir yerde inşa edilen bir yapıya yol açmak amacıyla, bu duvarın bir bölümünü kaldırmak istemişler. İnsanlar da, bu duvarın tarihi bir değer olduğunu söylemiş ve 1 hafta kadar duvarın önünde protesto yapmışlardı. Ne var ki, protestolar fayda etmemiş, duvarın bir kısmı kaldırımlış. Duvar, koruma altında olduğu halde, duvarın bulunduğu zemin koruma altında değil, dolayısıyla firmanın bu girişimi tamamen yasalmış, tabi firma, işi bittikten sonra duvarı yerine bırakacağını söylemiş. Konuyla ilgili habere buradan ulaşabilirsiniz. İnsanlar nasıl duyarlı, ne güzel bir tepkidir bu.
Bu arada, duvarın başka bir güzelliği de üzerindeki grafitilerde gizli.
Bunlardan en dikkat çekeni: Dmitri Vrubel tarafından yapılan Erich Honecker ve Leonid Brejnev’in öpüştüğü çizimdir:
Çizimin altındaki yazı ”Mien Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben”, “Tanrım, bana bu ölümcül aşktan sağ çıkmam için yardım et” anlamındaymış. Çizimde, Alman Demokratik Cumhuriyet’in kuruluşunun 30. yılında yapılan kutlamalarda (1979) çekilen bir fotoğraftan esinlenmiştir. Brezhinev (soldaki), Rusya Komünist partisi genel sekreterliği gibi işlerde bulunmuş bi Rus; Honecker ise Almanya’daki sosyalist partinin genel sekreterliğini yapmış bir Alman. Bu arada, buradaki öpüşme gerçekten de yaşanmış, Rusya’da erkeklerin birbirlerini dudaktan öpmesi, saygı göstergesiymiş.
Diğer çizimler:
İnternette başka çizimlere de ulaşabilirsiniz.
Yazıyı bitirmeden önce, Scorpions’ın bir şarkısı var Wind of Change (Değişim Rüzgarı) diye, o şarkı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin düşmesini anlatıyormuş, bu sebeple, Berlin Duvarı’nın yıkılışı da bu şarkıyla özdeşleştirilmiş. Klibinde de Berlin Duvarı’nın yıkılış görüntüleri var.
İsrail’de de bir duvar var ama onu başka bir yazıya bırakmayı tercih ederim, bu yazının tadı kaçmasın.
Evla
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa