Yönetim 1
Yönetim nedir? Size üniversitenin işletme bölümlerinden gelecek bir cevap vereyim: Planlama-örgütleme-yönetme-kontrol (PÖYK). burada örgütlemek kelimesindeki ek anlamlara takılmamak için, organize etmek tamlaması da kullanılabilir. ama biz kelimeye takılmadan devam edelim. bir işletmede bir yöneticiden beklenen faaliyetler işte bu dördüdür. Derslerde bunu görürsünüz, bunu ezberlersiniz sınavınız için.
Bütün faaliyetler bir kişiye veya bir gruba atfedilir, oysa yönetilen koca bir işletmedir. Bir yöneticinin altında çalışanların yönetim sistemine dahil olması pek mümkün değildir.
Güç devredilir kısacası. Devletlerin kurulma sebeplerini açıklamaya çalışan bir kesim filozof da olayı böyle anlatır, birileri birilerine veya birisine gücünü devreder.
Bir başka yazar da der ki, güçten sözetmeyin, gücün olduğu yerde güçsüz vardır.
Devlet yönetimi de aynı mantıktır, bir grup PÖYK için ömrünü adarken, kalanlar devre dışıdır. Belki de iyi bir iş yaptığını düşünerek yapar bunu yönetici, veya belki de sadece güçlü olmayı arzuladığından...
Hatta devlet yönetiminde taraflar daha da keskindir, bir kişi aynı anda iki tarafta birden olamaz. Tarafların ne istediği de çok açık değildir çünkü taraflara da, grup olmalarına rağmen birey gözüyle bakılır. Bir parti kurulması, bu partinin tek bir isimle anılması, o parti içindeki herkesi partinin bir parçası yapar. Partinin bir parçası olan birey, artık neredeyse birey değildir. Öyle durumlar olur ki, parti üyesi bir açıklama yapar , parti başkanı o kişiye bu açıklaması için özür dilemesini söyler, ve bu kişi özür diler mesela. O kişi artık bir birey olarak anılamaz, partinin bir kolu, pir parçasıdır. Parti adına konuşan, parti adına savunma yapan bireyler, birey olarak konuşmazlar.
Kısacası bireyliğimiz, kendimizi tanımladığımız kadar anlamlıdır. X'ciyim dediğimizde ve X adına konuştuğumuzda, Xin bir parçası oluruz. X in ilgili konudaki görüşleri, bizim görüşlerimiz olur.
Oysa bireyler, kendi düşüncelerini olgunlaştırabilecekleri, bunu da olabildiğince bir gruba veya sabitleşmiş bir görüşe dayanmadan yapabilecekleri bir ortamda büyümelidir bence. Birey olmalarının anlamını ve zorluğunu yaşayabilecekleri bir ortamda olgunlaşabilir bireyler. Ben ve siz, böyle bir sistemin içinde yetişmediğimiz sürece, bireyliğimizin ne olduğunu anlayamayacağız.
Oysa ne kadar fantastiktik, düşünsenize, koca bir grup sizin tek bir cümlenize bakıyor, herkes size itaat ediyor... Bizim yönetim şeklimiz, yöneticilerimiz bu fantastik kurguyu hedefler çoğunlukla.
Bu sorunu (kimileri bunu sorun olarak bile görmeyecektir belki) çözmek için, aklımda bir fikir var, henüz tam olarak olgunlaşmadığı için biraz fazla iddialı; ancak paylaşarak olgunlaşır diye düşündüm. Bir sonraki yazıda...
Not: yazıda kullandığım görselin bulunduğu sitede, bu görsel iyi bir yönetimi yansıtmak için kullanılmıştı...
Evla
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa