15 Haziran 2016 Çarşamba

Kurgu ile ilgili Sorular

Bir roman/öykü/film yazarının, olayları kurgulaması sırasında beyninde neler olup bittiğini çok merak ediyorum.

Kurgunun içindeki karakterleri, hayatındaki kişilerden mi alır? Belki de çok yakınındaki bir kişiyi, başka bir döneme, başka bir göreve atayıp da mı o kişiyi kurgular?

Karakterler arasındaki kişilik farklılıklarını nasıl yansıtır olaylara? Örneğin birisi çok sinirli iken, diğerinde peygamber sabrı vardır, birisi çok utangaçtır diğeri ise çok alıngan gibi..

Peki karakterler arasındaki söylem farklılıklarını nasıl yansıtır? Örneğin telefonu bile kapatırken, kimimiz 'bye' derken, kimimiz 'görüşürüz' der, kimimiz hiç bir şey demeden kapatır.

Sonra, yazar okuyucuyu ne derece yönlendirir, veya yönlendirebilir? Romanı yazarken niyeti okuyucuya bir şey anlatmak mıdır? Belli bir mesajı gizlice vermek mi istemektedir? Yoksa sadece olayları anlatmak derdinde midir?

Okuyucunun özgürlüğü ne kadardır? Yorumlarken açık kapılar var mıdır? Yoksa yazar ne anlatmak istiyorsa detaylarıyla sadece o konuyu mu anlatır?

Yazar olayları anlatırken, bütün cümleleri tek tek inceleyip, yazdıklarını tekrar tekrar okur mu? Yoksa bekler ve ilham geldiğinde bir anda inci gibi yazar mı?

Olayların detayını ne kadar vermelidir? Kimi yazar bütün detayları anlatır, betimlemeleri sever, kimi ise, net cümlelerle anlatır kurguyu. Bu karar nasıl verilir?

Esasında anlatılmak istenen tek bir konu vardır da, diğer olaylar yancı mıdır? Yoksa her bir olayın kendine has bir önemi mi vardır?

Cevaplar bende değil ancak soruyu sormak anlamanın yarısı ise, bu soruların yarattığı boşluklar zamanla dolacaktır sanırım.

Evla.

Etiketler: , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa