29 Mart 2013 Cuma

İsrail Bariyeri

Berlin duvarından sonra bu konuyu araştırmak insanın canını yakıyor açıkcası.

Bu duvar, İsrail’in Filistin sınırlarına kapak atmasının ardından, Filistin halkının isyanından korunmak amacıyla yapılmış. 21 Şubat 2002′de başlanmış. İsrail Başbakanı (aynı zamanda emekli general) Ariel Şaron’un kararıyla, yeşil güvenlik alanı oluşturulması fikriyle başlamış, daa sonra 3 Haziran’da duvarın ilk bölümünün (110 km) inşası onaylanmış. Duvar boyunca, her 200 m’de bir gözlem kulesi var. Diyorlar ki: İlk etabın inşası sırasında, duvar ile Filistin bölgesi arasında kalan yaklaşık 35 metre içindeki tüm evler (yaklaşık 280 Filistinlinin evi) yıkılmış, 83.000 ağaç sökülmüş, 35.000 metrelik sulama ağına zarar verilmiştir.( Kaynak için buraya tıklayınız.)

4 Haziran 2003, Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas (solda), Amerika devlet başkanı George Bush (ortada) ve İsrail devlet başkanı Ariel Şaron’un aynı kareye sığan fotoğrafı çekilmiş. Kaynak için tıklayınız.



Ekim 2003 yılı Birleşmiş Milletler (BM) Raporu: BM, İsrail’in bu duvar örme işinin tamamen yasadışı ve insan haklarına aykırı olduğuna dair rapor çıkarmış.
,
Ocak 2010 Wikipedia: Birleşmiş Milletler, kurulduğu tarihten bugüne kadar, İsrail’e 79 adet çözüm önerisi oluşturmuş.

23 Kasım 2010 Yeni Şafak Gazetesi: İsrail, Mısır sınırına güvenlik amaçlı duvar örmeye başladı.

Mayıs 2011 Wikipedia’dan duvarın geçtiği yerleri gösterir harita:


9 Nisan 2012 Yabancı bir kaynak: Duvarlar 8 metre yüksekliğinde, duvarların dibinde de 2 metre yüksekliğinde elektrik akımı geçen teller var. Bu fikir ilk olarak Ilan Tsi’on tarafından 2001 yılında “Yaşam çitleri” olarak başladı, daha sonra Sharon geldi ve yeşil alan ile başladılar. 2002 yılında da inşa edilmesi için karar alındı.

8 Ağustos 2012 Sabah Gazetesi haberi: 438 km’lik kısım tamamlandı, duvar bitince 708 km olacak.

1 Ocak 2013 Aljazeera internet sitesi: Dr Bihan Waimari (Birzeit Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı) dedi ki, “Bu duvar, gelecekteki belirsizliğin, işgalin devam etmesinin yadigarıdır. Bugün için bir denetim noktası olabilir, ama yarın öyle olmayacak. Ne var ki, duvarı ortadan kaldırmak mümkün değil, o yerleşti (sabitlendi)”

Duvar yüzünden, kendi yaşam alanında ayrı kalan insanlar için bir Filistinli’nin (Moaz Zatari) yorumu şu şekilde olmuş: “Bu alan, uyuşturucu satışının merkezi haline geldi. Ayrıca hayat kadınlarının olduğu alanlar da var. İnsanlar bu durumu önemsemiyorlar: şhirde gurur kalmadı çünkü insanlar buraya ait değiller. bir koğuş şehri haline geldi burası. son seçimlerde, burada yaşayan pek çok insan burada oy kullanamadı, çünkü asıl ikametgahları burada değildi.”



13 Mart 2013 İnternet Sitesi haberi: 8 Mart dünya kadınlar gününde, 50-60 Filistinli kadın, duvarın Kalkilya kapısının önünde duvarı protesto etmişler. Bu kapıdan geçiş, haftanın üç günü, belli saatlerde mümkün oluyormuş ve bazıları duvarın öteki tarafında kalan topraklarını ekip biçmek için bu kapıdan daha sık geçmek istiyorlarmış. Kadınlar ayrıca bu denetim noktalarında cinsel tacize de uğradıklarını söylemişler. Bu bölgeden kalan insanların elektrik ve su gibi temel kaynakların sıkıntısını çektiklerini, çadırlarda yaşadıklarını da söylüyorlar.

15 Ocak 2013 New York imes haberi: Filistinli bir genç, bariyer yakınlarında, İsrailli askerler tarafından öldürülmüş.


Berlin Duvarı, 28 yıl ayakta kalmıştı, İsrail’in duvarı ise 2013 yılında 11. yaşında… Birleşmiş Milletler bundan yıllar önce rapor çıkartmış, kâr etmemiş.

Gelelim duvar üzerindeki grafitilere:
















Not: Bu fotoğrafları internette buldum, bir kısmı montaj olabilir ama son 3 tanesi değil.
Not 2: Aşağdaki şarkı, bu yazıyı yazdığım sırada denk geldi, ben çok yakıştırdım. (Zuhal Olcay – İhanet)

Evla

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa