1 Mart 2013 Cuma

Köy Stajı

Aklımda bir fikir vardı, onu paylaşacağım, umarım bu projenin gerçekleştiğini görürüm.
.....................
Proje, üniversite öğrencileriyle, köy halkı arasında gerçekleşiyor, çok klasik değil mi? Öyleyse biraz fark yaratalım.

Öncelikle köy halkının rızası alınıyor. Değişmek istiyor musunuz? Bize 1 ayınızı verin.
Sonra üniversiteye bağlı bütün bölümlere duyuru yapıyosunuz? İlk iş deneyiminizi, hocalarınızla birlikte, takım çalışması yaparak kazanmak ister misiniz? Bize 1 ayınızı verin.
Ve tercihen bölümlerin son sınıflarından kabul edilen gönüllü öğrenciler, staj olarak kabul edilecek bir çalışmanın içine giriyorlar, yanlarında hocalarıyla.

Haliyle, yaz aylarında gerçekleşiyor bu süreç, sene sonu tatilinde.

Gönüllü öğrenciler ve her bölümü temsilen katılan hocalar, köy halkıyla tanışıyor, kalacak yer ve yemek gibi unsurlar, köyün imkanlarıyla karşılanıyor, işin maddi yönü ise, projeyle reklamını yapan sponsorlara ait.

Öğrenciler, farklı bölümlerden arkadaşlar ve hocalarla iletişime geçiyorlar. Kendilerinden yapmaları istenilen iş ise; 1 aylık süreç içerisinde, bir veya birkaç proje üreterek, sponsor firmaların desteğiyle, köy halkına sosyal ve/veya ekonomik anlamda destek olmak adına hayata geçirmeleri.
Üniversitenin öğrencilerine katkısı: Öğrencilerinin bu bir aylık sürede, ileriki yaşamlarında karşılaşacakları, adapte olmaları güç iş hayatına, ilk adımlarını atabilmelerini sağlamak.

Sosyal ve Ekonomik anlamda köy halkına katkı: Köy halkının ekonomik anlamda faydalanacağı imkanlar yaratmak, mümkünse o köyü turizme kazandırmak, köy çocuklarının ufkunu açmak.
1 ay sonra, öğrenciler, farklı kültürel değerlere sahip, farklı uzmanlık alanlarına sahip kişilerle birlikte yürüttükleri projeleri hayata geçirirler.
...................

Burada bazı kritik noktalar var;
1. Üniversitenin farklı bölümlerinden öğrenci alınması çok önemli, çeşitlilik ne kadar fazla olursa, öğrenciler o kadar faklı alanda bilgi edinmiş olurlar. Bunun önemi, proje tanıtımında anlatılmalıdır.
2. Öğrencilerin kesinlikle gönüllü olması gerekir, gönülsüz olan birisine 1 ay gönlünüzce iş yaptıramazsınız. Öğretmenlerde de gönüllülük esastır; ancak onlarda projeye sürekli katılım mecburi olmamalıdır. Öğretmen, bağlı olduğu bölümün öğrencileriyle uzaktan iletişim kurabilir; ancak ihtiyaç olduğu zaman da proje alanını ziyaret edebilmelidir. Gönüllü öğrenci ve öğretmen çıkartamayan bölüm, projeye katılmaz.
3. Radyo ve televizyon bölümünün katılımı, öğrencilerin bu projeyi kaydetmeleri, geride güzel bir hatıra bırakmak açısından önemlidir. Bu görüntüler paylaşılırsa, proje, reklamla daha cazip hale gelecektir.
4. Köyde yapılacak değişiklikler şunları içerebilir: çevre düzenlemesi, tesisat ile ilgili değişiklikler, eğitim, sosyal etkinlikler vs. Bu değişikliklerin çeşitli olması, ve öğrencilerin okudukları bölümle ilgili bir proje geliştirmelerine ve sahip oldukları bilgiyle neler üretebileceklerine dair fikir verecektir.
5. Köy halkının rızası olmalıdır. İlk proje, ılımlı, değişikliğe açık bir köy ile başlamalıdır. Yapılan işin reklamı da yapılırsa, ki bunun için kamu kuruluşlarıyla anlaşılabilir, 2-3 proje sonra, köy halkı, kendisi bu değişikliği talep etmeye başlayacaktır diye düşünüyorum.
6. Üretilen projelerin çeşitli olması önemlidir, böylece bu proje "köy halkına kitap gönderme, köye okul inşa etme..." ve benzeri projelerden ayrılacaktır.
7. Yapılan işler, mümkünse güncel olarak, köyün resmi internet sitesinden yayınlanmalıdır, böyle bir site yoksa, bu site mutlaka açılmalıdır. Site tasarımı öğrencilere bırakılabilir. Öğrenciler, sosyal medya aracılığıyla siteyi paylaşabilmeleri için, uygun bir tasarım yapılmalıdır.
8. Fikir üreten kesim öğrenci olmalıdır, öğretmenler ise yol göstermelidir. Öğretmenler, öğrencilerinin yeterliliğine inanmalıdır.
9. Projeye katılan öğrenciler, staj yapmış olarak sayılırsa, proje, öğrenciler için daha çekici hale gelir.
10. Projeyle ilgili olarak öğrenci ve öğretmenlere, köydeki yaşam koşullarına adaptasyonlarını kolaylaştıracak bir oryantasyon eğitimi verilmelidir.
...........................
Projenin bir adı olmalı, değil mi?
"Üniversite ile Köy Halkı Elele", "Üniversite-Köy İşbirliği" gibi sıradan isimler yakışmıyor.
"Üniversiteli Değiştiriyor" ..
"Köy Stajı"
Sanırım en iyisi, en kolay akılda kalanı bu sonuncusu oldu.

Evla

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa