25 Aralık 2012 Salı

Okültizm

Bu kelimeyi vikipedia'da "gizli ve saklı olanın bilgisi" olarak açıklamışlar. Gizli saklı olanı içermesi sebebiyle, bu kelimeyle ilgili farklı sayfalarda farklı görüşler yazıyor. Kimi bir bilim dalı, kimi büyücülükle ilgili, kimisi de paranormal olaylar olarak açıklamış. Burada büyük bir anlam kargaşası olduğunu düşündüm bu sebeple İngilizce hali olan "Occultism" kelimesinden yola çıkarak araştırma yaptım.
Occultism gizli saklı olan anlamına geldiği için, açıklanamayan bütün olaylar (Kehanetler, büyücülük, reenkarnasyon gibi) bu alan başlığında toplanabiliyor.
Bu açıklanamayan gizli olaylar konusu, tahmin edersin ki çok uzun yıllar önce de gündemdeymiş. Mitoloji'de de yeri var;
  • Cassandra (Alexandra olarak da biliniyor) : Yunan mitolojisinde Kâhin (Oracle) olarak geçiyor. Bu kadınla ilgili efsane şu şekilde: Cassandra çok güzel olduğu için, Apollo (Işık ve güneşin, doğruluk ve kehanetin, müziğin, şiirin ve daha birçok şeyin tanrısı) ona kâhinlik özelliği veriyor, hatta Cassandra, Apollo'nun tapınağında kaldığında, yılanlar Cassandra'nın kulağını yalıyorlar, böylece Cassandra herşeyi duyar hale geliyor. Ancak, sonra Cassandra Apollo'dan soğuyor, Apollo da onu lanetliyor ve Cassandra'nın söylediklerine kimsenin inanmamasını sağlıyor.
  • Circe (Kirki olarak okunuyor): Yunan Mitolojisinde büyücü bir tanrıçaymış. Kendisine karşı savaşanları hayvana dönüştürdüğüne inanılıyor.
Yukarıdaki örnekler dışında, Semiramis konusundan da bahsedelim;
Semiramis: Babil'in asma bahçeleri'ni yaptıran Asur Kraliçesiymiş. Bu kadın gerçekten yaşamış birisi ancak hakkında çok fazla efsane var. Adına filmler çekilmiş, operalar düzenlenmiş, tablolar yapılmış. Bizi ilgilendiren bölüm ise onun da büyücülükle bir alakası olduğuna inanılması.
Okültistler, nesnelerin içinde bir "iç doğa" (inner nature) olduğuna inanıyorlar ve bilimin bu iç doğayla dış görüntü arasındaki ilişkiyi açıklayamayacağını düşünüyorlar. Inner nature terimini ilk kullanan kişi ise Alman bir filozof olan Arthur Schopenhauer. Velhasıl, bu filozofun kendisi, açıklanamayan olayları açıklayan bir iç doğa olduğunu varsaymış.
Dolayısıyla rasyonel düşünceyle okültizmin aynı koltukta yeri yok.
Bunların dışında "Kabbalah" adlı bir disiplin ile karşılaştım. Bu biraz ayrıntılı bir konu ancak, yahudilerin inançlarını yansıtan, esrarengiz olayları açıklayan bir bakış açısı olduğunu söyleyebiliriz. Amaç, ölümsüz yaratıcı olan Tanrı'yla, sonlu evren arasındaki esrarengiz ilişkiyi açıklamakmış. Bu öğreti, 18. yy'da oldukça kıymetliymiş. Konuyu detaylı incelemedim, konu başlığımıza sadık kalayım.
Sonuç olarak, okültizm oldukça geniş kapsamlı bi olgu . Açıklanamayan olaylarla bağlantılı olduğu için de dinle yakından ilgili bir yaklaşım.
Bu konuyla bağlantılı terimler aşağıdaki gibi:
  • Astral seyahat: Uyku halindeyken, süptil maddelerden olşan bedenin, fiziksel bedenden ayrılarak seyahat etmesi anlamındadır.
  • Anima mundi : (Dünyanın ruhu) Dünyanın semavi açıdan canlı olmasıdır.
  • Esîr: Stoacıların kullandığı bir terim. Maddenin, insannın 5 duyusuyla algılanamayan, daha süptil, yoğunluğu gazdan daha düşük ve titrasyonu yüksek haline verilen ad. "Ether" de deniliyor. (Nasıl bir alaka var bilmiyorum ama bu terim kuantum fiziğinde de geçiyordu :)) gerçekten! Kuantum fiziğinin tarihçesiyle ilgili birşeyler yazacaktım, orada bahsedeyim)
  • Felsefe Taşı: Simya ilimine göre dokunduğu her nesneyi altına dönüştüreceğine inanılan taş.
  • Beşinci Unsur: Ateş, hava, su ve toprak dışındaki, algılanamayan hal
  • Akaşa / Akaşik Kayıtlar: " evrende meydana gelen her olayın, her hareketin yok olmadığını, hepsinin izlerini bıraktığını ve kaydolduğunu ileri süren tezoflarca kullanılan bir terimdir." dolayısıyla her insanın kişisel akaşa'sının olduğuna inanıyorlar. Bu terimi ilk kez H.P. Blavatsky (Teosofi derneğinin kurucusu) ortaya atmış.
  • "Simulakrum (çoğulu Simulakra) doğadaki cansız maddelerin kendiliğinden, bir anda veya zamanla bir canlıya benzer biçim almasına ve bu tür oluşumlara verilen addır."
  • Omina: Kahinlik
Bu kadar canımın içi...
Evla

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa