16 Ekim 2013 Çarşamba

Ruhların Kaçışı (Spirited Away)

10 yaşındaki bir kızın gözlükleriyle çekilmiş bir animasyon film...Filmin cezbedici bir yanı var, bir yandan hızlı tüketim - sanayi toplumunu, bir yandan da insani değerleri hatırlatıyor.

Esas Kız'ın ebeveynleri, bu hesapsız tüketim toplumunun birer parçası, kız ise dünyayı bambaşka bir gözle görüyor. Sevdiği insanlar için kendisinden fedakarlık ediyor, dünyevi işlerden daha uzak bir kız.


Bütün o garip olayların bir kızın dünyasında gerçekleşmesi, filmin sonunda "acaba bunların hepsi hayal ürünü müydü?" sorusunu getiriyor akla. Garip olaylar; başka gezegenlerde veya boyutlarda olan canlıların belirmesiyle başlıyor. Bu canlılar, kendi içlerinde düzenli bir ortamda yaşıyorlar ve aslında film de bir insanın aklından çıktığı için belki de, dünyevi düzene benzer bir düzen içinde yaşıyorlar. Kızımız bir düzenden bir başkasına giriyor; düzene uyum sağlamasını gerektirecek yaşa gelmediği için belki de, iki hayata da kolaylıkla uyum sağlıyor.



Filmde bu kadar etkileyici olan ne var; küçük kızın çabası, karşılıksız sevgisi, ebeveynlerinin bunun farkında bile olmayışı, o çocuğun kendisinden büyük kişilerden çok daha bilgece davranması, doğallığı, şaşkınlığı, içinde bulunduğu karmaşanın dışında yaşaması, zarar görmekten korkmaması ve en sonunda hiç bir şey olmamış gibi şişinmeden-dövünmeden-küsmeden hayata kaldığı yerden devam etmesi...

Hayatı bu kızın gözleriyle yaşamak vardı,  umutsuzluğa düşmeden, ruhunu kaybetmeden.

Evla

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa