Makale Yazarken Sıralama
Burada bahsedilen makale, akademik makaledir.
Makalenin tepesinde bir özet (abstract) bölümü olur, ki bu rası, en son yazılabilecek bölümdür. Daha sonrasında da anahtar kelimeler (Keywords) yazılır.
Şimdilik burayı geçerek, makalenin giriş bölümüne gelelim
Giriş / Literatür / Introduction
Burası daha önce yapılan çalışmaların incelendiği bölümdür. Referans vermek çok önemlidir, çünkü henüz araştırma yapılmamış ve bir sonuca ulaşılmamıştır. Sadece sizden önce yapılan çalışmaları incelersiniz ve üzerinde çalışılmamış alanı bulursunuz, bunu belirtirsiniz ve dieğr bölüme geçersiniz.
Dilerseniz burayı alt başlıklarla da ifade edebilirsiniz.
Yöntem / Metodoloji
Burada, giriş bölümünde belirttiğiniz açık konuyu nasıl araştıracağınızı anlatırsınız. Her makalede illa ki böyle bir başlık olmak zorunda değildir, ancak bu bölümün varlığı, okuyucunun işini kolaylaştırır.
Örneğin burada dersiniz ki (sosyal bilimlerden örnek vereceğim): İşyerinde mutlu olan çiftlerin evlerinde eşlerine karşı olumlu bir tavır içinde olup olmadıklarını öğrenmek amaçlanmıştır, bunun için ... kadar işletmede çalışan ... kadar evli çifte anket / görüşme yapılacaktır."
Veya tıp için "ilgili ilacın, ... hastallığı üzerindeki ... etkisini araştırmak için, poliklinikteki ... hastaya ... süreyle ilaç verilecektir" gibi...
Veya, sadece litratür taraması yapacaksınız (hiç örneklem almadan, sadece konuyla ilgili yapılan çalışmaları inceleyip, buradan bir sonuca gidecekseniz), burada yöntem diye ayrı bir başlığın açılmasına gerek duyulmayabilir.
örneklerim saçma olmamıştır umarım.
Bulgular / Findings
Araştırmanızı yaptınız ve bazı sonuçlara ulaştınız.Ulaştığınız sonuçlardan burada bahsedersiniz, burada yorum yapmanıza gerek yok, çünkü yorumlar bir sonraki bölüme kalıyor.
Sonuç / Conclusion
Burada da, literatürden biraz bahsedip, araştırma konunuzu hatırlatırsınız, izlediğiniz yöntem sonucunda elde ettiğiniz verilere bakarsınız, bu verilerle, literatürün uyuşup uyuşmadığını değerlendirirsniz.
Kısıtlar / Limitations
Bu bölüm için ayrı bir başlık açabiliriniz, veya bu bölümden sonuç kısmında da bahsedebilirsiniz.
Yapmanız gereken şey, çalışmada sizi kısıtlayan unsurlardan bahsetmek. Mesela, aslında biz sadece 50 hasta üzerinde çalışabildik çünkü bütün hastalara ulaşmak mümkün değildi gibi...
Future Research /Gelecek Çalışmalar
Bu bölüm de sonuç bölümünde veya ayrı başlık şeklinde olabilir.
Şunu yapmanız gerekir, "biz işin şu kısmını çalıştık, ancak literatürde şu konuda da eksiklik var, araştırmacılar bu konuları çalışabilirler", veya "bizim ulaştığımız sonuçlara bakıldığında, işin şu kısmı üzerinde de çalışma yapılabileceğini gördük" gibi...
Abstract / Özet
Ve işte geldik ilk bölüme.
Burada da bu anlatılan bölümlerin kısa bir özetini yaparsınız.
Konunuz neden önemli, siz neyini çalıştınız, hangi yöntemi kullandınız ve nasıl bir sonuca vardınız.
Bu arada, şunu es geçmeyelim, burada standart bir format yoktur, bazı dergiler sizden belli bir kalıba uymanızı bekler, bazıları kısıtlamaz. Çünkü çalışmanın konusu değiştikçe, başlıklar da çeşitlenebilir. Ancka genel hatlarıyla bilimsel çalışma bu şekilde ilerler.
Evla.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa