Yabancılaşma
"Alienation (Entfremdung) is the systemic result of living in a socially stratified society, because being a mechanistic part of a social class alienates a person from his and her humanity." *
Diyor ki;
Yabancılaşma, sosyal sınıflardan oluşan bir toplumda yaşamanın sistematik bir sonucudur; çünkü sosyal sınıfın mekanik bir parçası olmak, kişiyi kendi insanlığına yabancılaştırır.**
Yabancılaşma Teorisi'nin açıklaması Karl Marks yorumuna dayanır. Yabancılaşma'yı din fesefesinde kullanan Ludwig Feuerbach'dan esinlenmiştir kendisi.
Burada bahsi geçen sosyal sınıflardan birisi, Marks'ın üzerine düştüğü İşçi sınıfıdır. İşçi sınıfındaki kişilerin aslında kendi kararlarını alabilecek durumda (otonom) olmalarına rağmen, başkalarının yönlendirmesiyle, başkalarının emri altında yaşamasından bahseder. Böylece bir sosyal sınıf oluşmuştur.
Aynı mantıkla, hocasının sözüyle hareket etmek durumunda olan ve iradesini kısmen de olsa yitiren öğrenci de, yabancılaşma yaşayacaktır o zaman?
Veya, bir partiye üye olup, sorgulamadan, bireysel fikrinin ötesinde gruba uyarak hareket eden birey de aynı şeyi yaşamayacak mıdır? Ki bu parti komünist, sosyalist, liberal, muhafazakar olabilir.
Bu durumda insan kendisine yabancılaşmaz mı? Sadece işçi sınıfı değil yabancılaşan, bireysel farklılıkları törpüleyen sisteme dahil olan her birey, kendisine yabancılaşır bence.
Evla.
* Cümle Wikipedia'dan alıntıdır.
** Çeviri, hatalarıyla şahsıma aittir.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa