5 Kasım 2017 Pazar

Nüktedan Dıngıllığın Katmanları

Daha önce dıngılığı tanımlamıştım (bakınız konuyla ilgili ilk yazım), felsefe babası Johari ve onun çıkmaz sokağa bakan penceresi olduğundan da bahsetmiştim. Şimdi size dıngıllık katmanlarını anlatacağım.

1. derece dıngıl: Bu ilk katmandır. Kişi kendisini anlama evresindedir ve başarının kendisini başkalarına anlatarak elde edilebileceğinin farkındadır. ancak bu aşamada kişi kendisini anlattığı dinleyiciler açısından seçici değildir. Fırsat bulduğu noktada muhabbeti yapıştırır. Tabi sonuç çoğunlukla hüsrandır çünkü kaliteli dinleyici bulmanın zorluğunu henüz bilmemektedir. Birinci derece dıngılın açılması henüz hayatındaki kritik konuarla ilişkili değildir. Kendisiyle ilgilidir ancak konu henüz esas olaylara gelmemiştir. Birinci derece dıngıl bu aşamada tam da "Esas olay derken ne demek istiyorsun ki?" diye düşünmektedir.
Bu dıngıla tavsiyem, kilit olayları teşhis etmesi, iyi dinleyicileri önceden belirlemesidir.

2. derece dıngıl: Bu dıngıl artık hayatındaki kritik olayları sezinlemektedir ve bu olayları herkesin dinlemek istemeyeceğinin farkındadır. Oysa felsefe babası Johari'nin de kendini kimlere açacağın konusunda ayrım yapmadığının farkında değildir. Olsundur, neticede ikinci derecedir, birinci dereceden iyidir. E tabi kritik olayları bilmek de başlı başına bir iştir. İnsanın karakterini etkileyen mihenk taşlarıdır onlar. Öyle ulu orta böyle derin konulara girmeye çekinmektedir. Ancak ikinci derece sonlarına doğru bir iki açılım gerçekleştirmiştir tabi, ancak bu açılımların temel amacı dıngılın kendisini rahatlatmak ihtiyacıdır, henüz geri bildirim alamamaktadır.
Bu dıngıla tavsiyem, kendisini eleştirilere açması ve özellikle kritik olaylarla ilgili geri bildirimleri dinlemeye hazır olmasıdır.

3. derece dıngıl: Tahmin edebileceğiniz gibi geri bildirim alabilmektedir. bu geri bildirimleri belki de çok önemli bir kısmı hiç hoşuna gitmeyecektir.  Bütün bu hoşlanmadığı yorumlar onda gerginlik yaratacaktır tabi ki. Duyduğu olumsuz eleştirilerin çoğunu arka lana atacaktır, ve belki de olumsuz eleştirmenlerinden uzaklaşacaktır. Ama olsundur, bütün o olumsuz eleştiriler insan aklına kurt düşürür.
Bu dıngıla tavsiyem, olumsuz eleştirilere rağmen moralmanları bozmasın ve küme düşmesin! Bu dönem geçecek

4. derece dıngıl: Artık dıngıl önemli bir aşamaya gelmiştir. Kritik olayları anlatmakta zorlanmaz, olumsuz ve olumlu görüşlere bağışıklık kazanır, kendi dersini çıkartır ve kendisini / yaşadıklarını / duygularını anlatmaktan çekinmez hale gelmiştir. Dıngıllığın bilgeliğe dönüştüğü dönemdedir, Johari tarafından el üstünde tutulmaktadır. E peki beşinci katmana ne kaldı diyeceksiniz.

5. derece dıngıl: Bu son mertebede dıngıl yaşadığı süreci aynen burada anlattığım şekilde algılar, başkalarının da bu süreci yaşamaya ihtiyacı olduğunu kavrar ve daha önemlisi kendi hikayesinin bitmediğini, kimi zaman kimi konularda birinci seviyeye düşebileceğini bilir. Kendi kendinin Johari ustası olmuştur, penceresinden çeşit çeşit manzaralar görmektedir ve "herşey insan içindir" görüşüne bağlanmıştır. Olmuştur, ve her an başa dönebileceğini kabullenmektedir.

Dıngıllığınızda nüktedanlık arttıkça şunu anlarsınız; dıngıllıklar mertebesinde ilk aşamadakiler, çocuk gibidir, hayatı günlük yaşarlar, onlar konuştuklarında kendilerini anlatmazlar, geçici zevkleri anlatırlar sadece. Onları görünce tanırsınız. İçlerinde bir hesaplaşma olduğunu, o hesaplaşmanın derinlere gömüldüğünü hissedersiniz. İçinden çıkması gereken kapalı bir odada olduklarını düşünürsünüz. Dıngıllığın belirli bir kuruma bağlı olmadığını, üyelik gerektirmediğini, bir anlamda içsel bir yolculuk olduğunu yaşayarak görmüş olmanızdan mütevellit, iyi bir dinleyici olup, karşınızdakinin yoluna dahil olmak istersiniz. Kimi zaman olur, kimi zaman olmaz. Ancak penceresi açık son seviye dıngılların, penceresini kapatmış ilk seviye dıngıllarla karşılaşmasında; tıpkı Frued'un hastalarına psikanalitik tedavi uyguladığında hastaların ona zamanla bağımlılık geliştirmesi gibi, siz de kaşınızdakinin size bağlandığını hissedersiniz. Bu çok tehlikelidir zannımca, zira dıngıllık katıksız özgür iradeyle tabir olunur.

NOT: Fark edebileceğiniz gibi dıngıllığa ilişkin ilk yazım (ilk yazı için tıklayınız), 3.derece dıngıllık katmanlarındaki haykırışlarımla doludur.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa