3 Şubat 2013 Pazar

Çekicilik

İnsan ne zaman çekici olur ?
Şık bir elbise giyinmiş bi kadın, salına salına yürürken çekici midir?
Fiyakalı bir gömlek giyinmiş, kendinden emin tavırlarla yürüyen bir erkek çekici midir?
Bir liseli kız, çapkın bir erkek çekici midir?
Toplum geneli için düşünürsek, bu sorulara verilecek cevap evettir.

Geçenlerde, Çok Güzel Hareketler Bunlar programının bilmem kaçıncı tekrarında, Yılmaz Erdoğan'ın bir cümlesini duyunca, bu cevaptan şüphe etmeye başladım. Aslında çekiciliğin, o insanın özgüveninden kaynaklandığını söylemişti Yılmaz Erdoğan.

Salına salına yürüyen insanların özgüveninin fazla olup olmadığını düşündürüyor insana. Ne yazık ki, çoğunlukla biliyoruzdur; bazen o alım çalım, beklenenin tam tersine özgüven eksikliğinden geliyordur. Bunu anladığımız zaman, başka birşeyler aramaya başlıyoruz.

Ötesine geçip, "bu kadında/adamda başka bir şey var" dediğimiz durumları düşünelim, fiziksel özellikleri çok da üstün olmayan, ama bizim tanımlayamadığımız bir çekiciliği olan insanları düşünelim. Bu anlamlandıramadığımız duyguları, belki de sonradan aşk olarak adlandırıyoruzdur.
Bu insanların özgüvenidir belki bizi kendilerine çeken.

Ama bunun da ötesine geçmek gerekecek. Sanırım insan zamanla şunu anlıyor ki, esas çekicilik zeka ve akıldadır; çünkü kişi, hem olayları hızlı kavrayacak ve ortama hızla uyum sağlayacak kadar zeki, hem de kendi düşünce sistemini oluşturacak ve onu koruyacak kadar akıllı olduğunda, karşı konulamaz bir çekiciliğe sahip oluyor.

Burada bir not düşelim, ilk defa Prof.Dr.İlter Akat'tan duyduğum, zeka ve akıl arasındaki farkı, anladığım kadarıyla ve kendi yorumumu ekleyerek yazayım. Zeki insanlar, ortama kolay uyum sağlayaıp, değişiklikleri hızlı algılayabilmektedir. Akıllı kişiler ise, bu hızlı uyumun dizginlerini ellerinde tutan, kendi düşünce sistemini kurmuş, nerede nasıl davranacağına karar verirken, kendi değerlerini de işin içine katan insanlardır. Zeki insanın sürüklenmesi çok kolaydır, çünkü karşısındaki kişiyi veya karşılaştığı durumu hızla algılayarak, ona uyum sağlar. Zeki insan aynı zamanda akıllı ise, uyum sağladığı koşulların sınırlarını bilir, ne kadar uyum sağlaması gerektiği hesaplar.

İşte bu ikisi birlikte olduğunda, bir de karşınızdaki insanın değerleri ile sizin değerleriniz iyi kötü örtüştüğünde, o insan artık çekici bir insandır. Onunla konuşmak, tartışmak, fikirlerinizi karşılaştırmak istersiniz; çünkü her insan bir referansa ihtiyaç duyar.

Bu çekicilik, cinselliği içermeyebilir. Hatta bazı kişiler, cinsellikle zihinsel çekiciliği birbirinden tamamen ayrı şeyler olarak görüyor olabilir. Yine de, böyle insanların yakınında olmak farklı bir güzelliktir.

Neticede her türlü fiziksel güzellik ikâme edilebilir, her zaman "daha güzeli" vardır, pek çok yöntemler vardır insana 10 dakika içerisinde fiziksel bir alım katar; ancak zihinsel çekiciliği kazanmanın yolunu belki de kimse bilmez.

Evla

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa