25 Ocak 2013 Cuma

Düşünen Adam Heykeli

Bu heryerde resmini gördüğümüz heykelin neden bu kadar tanındığını araştırayım dedim canımın içi.
Bu heykeli, zamanında Paris'teki sanat okullarına kabul edilmeyen heykeltraş Auguste Rodin yapmış. 1840 - 1917 yılları arasında yaşamış olan bu adam, bu hekeli, daha önceden yaptığı "Cehennemin Kapıları" (The Gates of Hell) adlı eserinde kullanmak için 1880 yılında tamamlamış. Düşünen adamın o zamanki ilk adı "Şair" imiş ve Dante Alighieri'yi temsil ediyormuş. Dante ise, "İlahi Komedya" (Divine Comedy) adlı eseriyle, Rodin'in Cehennemin Kapıları adlı eserine ilham kaynağı olan kişiymiş zaten. Dolayısıyla, Rodin, Dante'yi eserinin şairi olarak heykelleştirmiş.
Dante'nin İlahi Komedya'sını da araştırmak gerekir, ancak bence o başlıbaşına bir konu olur. Sadece şunu belirtelim, Dante'nin İlahi Komdedya adlı şiirinde, öldükten sonra, cehenneme, arafa ve cennete gidişi anlatıyormuş.
Bu arada, Rodin'in "Cehennemin Kapıları" adlı eserini, aşağıdaki fotoğrafta görebiliyoruz; (Yükseklik: 6 m, Genişlik: 4 m, Derinlik: 1 m)

Yukarıdaki fotoğraftan seçebiliniyor mu bilmiyorum ama, bizim Dante'nin heykeli, hala o kapının üzerinde duruyor. Bu heykel de Zürih'te, bir gün görebiliriz umarım.
Daha sonra, 1888'de, bu düşünen adam heykeli, tek başına bir eser olarak, "Cehennemin kapıları" eserinden ayrıca sergilenmeye başlanıyor. Sonra 1904'te ise, devasa hali yapılıyor ve artık heykelimiz "Düşünen Adam" (The thinker) adıyla anılıyor.
Bu gelişim sürecini anlattıktan sonra, aslında heykelin ne anlama geldiğine geldi sıra, ki bence en önemli bölüm burası.
Aşağıdaki cümleyi, Rodin'in müzesinin resmi sayfasındaki açıklamadan aldım, olduğu gibi yazıyorum, sonra kendimce Türkçe'ye çevireceğim.
".... The Thinker was therefore initially both a being with a tortured body, almost a damned soul, and a free-thinking man, determined to transcend his suffering through poetry. This image of a man lost in thought, but whose powerful body suggests a great capacity for action, has became one of the most celebrated sculptures ever known." Kaynak : http://www.musee-rodin.fr/en/collections/sculptures/thinker
"... Düşünen adam, bu sebeple başlangıçta hem işkence görmüş bir vücut, neredeyse lanetlenmiş bir ruh olarak, hem de özgür düşünen bir adam olarak, ızdırabının üstesinden şiir aracılığıyla gelmeye azmetmişti. Bu, düşüncesinde kaybolmuş, ama (bir yandan da) güçlü vücudu olan adamın görüntüsü, hareket (tepki) için muazzam bir kapasiteyi akla getiriyor, (ve sonunda)bilinen en ünlü heykellerden biri haline geldi."
Aşağıdaki de düşünen adam heykeli:

Bu heykel, Fransa, Amerika, Rusya, Almanya, Danimarka, Japonya ve İsveç (Stockholm)'de de bulunuyor. Bak yine İsveç :) !

Evla

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa