Man From The Earth (Dünyalı)
ÖNSÖZ: Filmi henüz izlemeyenlere duyurulur: Bu yazıyı okumanız, filmde olacaklarla ilgili ipucu verebilir.
Başından sonuna kadar bir odada geçiyor bu film. Bu odada bilim adamları var, farklı alanlarda çalışmış. Bir de Dünyalı bir adam...
Daha çok Hristiyan'ları ilgilendiren bir film gibi dursa da, filmde bizim akıllarımıza ekmek istedikleri bir şüphe tohumu var, bu peygamberlerin kim olduğuyla ilgili bir şüphe. Aslında, doğrudan dini duygulara sataşan bir film olduğunu da söyleyemeyiz; ancak insanın olayları saptırma, olanları abartma, birşeylere bağlanma içgüdüsünün şiddetine sataştığı kesin.
Karl Marks 'ın güzel bir sözü var, bu konuyla alakalı bir söz: "Kesin olan bi şey varsa, o da benim bir Marksist olmadığımdır." (If anything is certain, it is that I myself am not a Marxist.)
Burada, insanın itaat etmeye, yönlendirilmeye, yönetilmeye olan ihtiyacını konuşabiliriz. Bu konuyu açıklayan güzel bir deney var: Milgram'ın itaat deneyi. Otoriteye karşı ne kadar çaresiz kaldığımızı gösteriyor bu deney. Aynı şekilde Stanford Hapishanesi deneyinde de itaat eden öğrencilerin bunalımını görüyoruz.
İşte bu, olanı abarta durumunun, itaate olan eğilimimizden geldiğini düşünüyorum. İtaat edecek, bağlanacak, sıkıca tutunacak bir dal arıyoruz.
"Man From the Earth" filmi de, bu itaattin, bu bağlanma içgüdüsünün nelere sebep olabileceğiyle ilgili bir fikir veriyor insana. Film, bunu din üzerinden yapıyor, ancak bunu siyaset üzerinden de yorumlayabiliriz.
Siyasi otoriteler de, kendilerini takip eden, kendilerine bağlı insanlar sayesinde bir yerlere geliyorlar. Biz onlar için kavga ediyoruz, siyasi görüşümüzü savunurken adam bile öldürüyoruz. O da yetmiyor, bağlandığımız takım için dövüşüyoruz. O da yetmiyor, birini seviyouz, onu delikanlıca, delicesine, ölürcesine seviyoruz, onun için herşeyi göze alıyoruz.
Bu duyguların şiddeti içinde kayboluyoruz. Özgürlüğü bilmiyoruz ki biz; bireysel özgürlüğün anlamını bilmiyoruz.
Evla
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa