6 Ağustos 2013 Salı

Katılımcı Eylem Araştırması

İnternetteki bir tanıma göre: "Hakkında araştırma yapılan deneklere araştırmanın amacı ve prosedürünün kontrolünü vermeyi savunan sosyal araştırma yaklaşımı." (Kaynak:  http://www.acikders.org.tr/dersler/sbay-tonta/sbay-dokumanlar/sbay-terimler-sozlugu.pdf )

Wikipedia'da "Katılımcı Eylem araştırması (Participatory Action Research - PAR), dünyayı, onu imece usulü ve düşündürücü bir şekilde değiştirmeye çalışarak anlamaya çalışır. Bilimdeki pozitivist (nesnel) yaklaşıma alternatif olarak, uzun zamandır devam eden gelenek, deneyim ve sosyal tarihi zemin alarak, toplu araştırma ve deneyimlemeyi temel ilkeleri vurgular."

Nasıl oluyor bu araştırma? (aşağıdaki maddeler Carter'ın 1959 yılında yazdığı kaynaktan):
  • Öncelikle toplumsal bir soruna değinmeniz lazım.
  • Çalışmanın sonuçlarından etkilenecek kesimin bu çalışmanın içinde olması lazım
  • Bir takım çalışmasının yürütülmesi lazım
  • Çalışma sonuçlarının da sosyal değişikliği yaratacak önerilerden oluşması lazım

Sorunları dinliyorsunuz, sonra bir öneride bulunuyorsunuz. Bu öneriyle ilgili, o sorunu etkileyen herkesten fikir alıyorsunuz, öneriyi o aşamada değiştirebilir, güncelleyebilirsiniz. Öneriyi uygulamaya koyuyorsunuz ve sonuçları takip ediyorsunuz. Sonuçlarla ilgili, katılımcıların fikrini alıyorsunuz, başka sorunlar çıkarsa aynı döngü tekrar başlıyor. Dögüye nereden başladığınız tamamen size, koşullara bağlı.

Yapılan çalışma bir döngüler bütünü gibi, bir döngü başka bir döngüye sebep olabiliyor ve bu sürecin 1 yılda mı 1 ayda mı biteceğini öngöremiyorsunuz. Katılımcıların aktif olması gerekiyor, araştırmayı yapan kişinin değişikliklere açık olması gerekiyor, değişim gerekiyor...

Bu araştırma türü, kendi tanımlarıyla: kaosun güzelliği, belirsizlik ve karışıklıkla başetmeye çalışmak, diğer insanların kendi hayatlarıyla ilgili bilgilerine yorumlarına (kendi bilgi ve yorumlarımızdan daha çok) güvenmek, toplumun genelinden daha zeki olduğumuz düşüncesinden vazgeçmek, kendini sosyal değişime adamak, değişken bir bakış açısı yaratmak gibi faydalar sağlıyor.


Diğer Kaynaklar:

http://www.suziqconsulting.com.au/free_articles_files/CD%20-%20PAR%20Detailed%20Overview%20-%20Aug08.pdf

http://www.civitas.edu.pl/pub/nasza_uczelnia/projekty_badawcze/Taylor/Brydon-Miller.pdf

Evla.

2 Yorum:

saat: 8 Mart 2014 19:39 , Blogger İnsanlardan Bir İnsan... dedi ki...

Alttaki kaynaklar da çok faydalı. Teşekkürler...
Başka kaynaklar varsa onları da görmek isterim...
Özellikle katılımcı eylem araştırması süreçleriyle ilgili...

 
saat: 22 Mart 2014 21:03 , Blogger didevla dedi ki...

Yorumunuz için çok teşekkürler. Konuyu araştırırken, süreçle ilgili kesin bir bilgiye ulaşamamıştım ben de. Hatta bu yöntemi anlamak için, bunu uygulayan bir hocayla çalışmak gerektiğini düşünmüştüm. Şimdi şöyle düşünüyorum, bu süreç katılımcıların yönlendirdiği yönde ilerliyor, bu yüzden kısıtlarla/kurallarla başlamamak daha doğru olabilir, ama yine de bir örnek arıyor elbette insan.
İsterseniz, daha detaylı bilgi için, akademik makalelere bakabilirsiniz "google akademik" ten arama yapabilirsiniz mesela, aşağıdaki adresteki gibi çeşitli makaleler çıkıyor o zaman karşınıza:
http://scholar.google.com.tr/scholar?hl=tr&q=participatory+action+research&btnG=&lr=

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa